Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Közösségi fürdőzés veszélyei II.

Giardiasis

A Giardiasis a Giardia lamblia nevű parazita által okozott betegség, mely parazita gyakran szennyezett vízben, (beleértve a nem megfelelően karbantartott medencevizet is) található meg.

A Giardia ciszták formájában kerül a környezetbe a fertőzött személyek vagy állatok székletével. A ciszták szennyezhetik a vizet és az élelmiszereket, és ezek fogyasztásával juthatnak be a szervezetbe. A giardiasis gyakran terjed közösségi fürdőhelyeken, különösen, ha a vizet nem megfelelően kezelik.

A giardiasis tünetei változók lehetnek, de előfordulhat, hogy egyáltalán nincsenek tünetek. A tünetek megjelenése a fertőzés után 1-3 hétig tarthat. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a

  • hasmenés,
  • hányinger, hányás,
  • hasi fájdalom, puffadás,
  • fogyás és
  • általános rossz közérzet.

A giardiasis diagnózisát általában a székletminták laboratóriumi vizsgálatával állapítják meg. Az orvosok gyakran antiprotozonás gyógyszereket, mint például a metronidazol, tinidazol vagy nitazoxanid, írnak elő a fertőzés kezelésére.

A giardiasis megelőzése érdekében fontos a jó higiéniai szokások betartása, például a gyakori kézmosás, különösen étkezés előtt és WC-használat után. Használjunk tisztított vagy forralt vizet ivásra és főzésre, ha olyan területen tartózkodunk, ahol a giardiasis gyakori.

Pseudomonas aeruginosa

A P. aeruginosa baktérium a közösségi fürdőhelyek, mint például a medencék és a jakuzzik potenciális veszélyforrása lehet, mivel képes túlélni a klórozott vízben.

Számos típusú fertőzést okozhat, beleértve a húgyúti fertőzéseket, a légúti fertőzéseket, a sebfertőzéseket, a középfülgyulladást és a szemfertőzéseket.

A P. aeruginosa által okozott fertőzések kezelése kihívást jelent az egészségügyi szakemberek számára, mivel a baktérium rendkívül ellenálló az antibiotikumokkal szemben. A kezelés általában kombinált antibiotikum terápiát igényel, és az antibiotikumokat gyakran intravénásan adják.

  1. coli

Az Escherichia coli, vagy közismert nevén az E. coli, egy Gram-negatív, pálcika alakú baktérium, amely a normál bélflóra része az emberekben és melegvérű állatokban.

Az E. coli a közösségi fürdőhelyeken is megtalálható. Bár a klór és más fertőtlenítőszerek gyakran hatékonyak a vízben élő baktériumok ellen, néhány E. coli törzs képes túlélni ilyen a körülményekben is.

A betegség leginkább a fertőzött víz lenyelésével kapható el. Az E. coli által okozott fertőzések tünetei közé tartozik a

  • hasi fájdalom, görcsök,
  • fáradtság,
  • rossz közérzet,
  • súlyos hasmenés és
  • néha láz.

A tünetek általában 3-4 nap után kezdődnek a fertőzést követően, de néha már 1 nap után is megjelenhetnek. A tünetek általában 5-7 napig tartanak, de súlyos esetekben, különösen időseknél, gyermekeknél, vagy gyengült immunrendszerű személyeknél a betegség hosszabb ideig eltarthat és komolyabb szövődményeket okozhat, például hemolítikus urémiás szindrómát (HUS), amely veseelégtelenséghez vezethet.

A fertőzés elkerüléséért a közösségi fürdőhelyeket rendszeresen ellenőrizni kell, hogy megfelelően klórozottak és tiszták-e, amivel minimalizálni lehet a baktériumok terjedésének kockázatát. Emellett a fürdőzőknek is fontos szerepük van az E. coli terjedésének megelőzésében. Például, ha valakinek hasmenése van (ami lehet a fertőzés jele), kerülje el a közösségi fürdőhelyeket, míg teljesen meg nem gyógyul.

Továbbá, a fürdőzőknek kerülniük kell a medence víz lenyelését és gondoskodniuk kell a személyes higiénia fenntartásáról, beleértve a fürdés előtti és utáni zuhanyzást, és a gyakori kézmosást. A megfelelő ismeretekkel és óvintézkedésekkel azonban jelentősen csökkenthető a fertőzés kockázata.

A fürdőhely üzemeltetőinek szerepe is kulcsfontosságú az E. coli és más baktériumok terjedésének megelőzésében. A rendszeres vízminőség-ellenőrzések, a medence megfelelő klórozása és a létesítmény tisztaságának fenntartása mind hozzájárulhat a biztonságos és egészséges környezet megteremtéséhez.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék:

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) - Pseudomonas aeruginosa in Healthcare Settings. Last Reviewed: November 13, 2019. Pseudomonas aeruginosa Infection | HAI | CDC

Leung AKC, Leung AAM, Wong AHC, Sergi CM, Kam JKM. Giardiasis: An Overview. Recent Pat Inflamm Allergy Drug Discov. 2019;13(2):134-143. doi: 10.2174/1872213X13666190618124901. PMID: 31210116.

Desai AN. Giardiasis. JAMA. 2021 Apr 6;325(13):1356. doi: 10.1001/jama.2020.10289. PMID: 33821896.

Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Parasites - Giardia. Last Reviewed: May 19, 2022. Giardia | Parasites | CDC