Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Adenomyoma – diagnózis, kezelés

 

Az adenomyoma diagnosztizálása az anamnézis, a fizikális vizsgálat és képalkotó vizsgálatok alapján történik. A diagnózis felállítása nem mindig egyszerű, mivel az adenomyoma tünetei hasonlóak lehetnek más nőgyógyászati rendellenességekhez.

Anamnézis: A páciens kórtörténetének és panaszainak részletes kikérdezése. Fontos kérdések közé tartozik a menstruációs ciklusok jellemzői, a vérzés mennyisége és időtartama, a menstruációs fájdalom jelenléte és intenzitása, valamint a közösülés során tapasztalt fájdalom.

Fizikális vizsgálat: A nőgyógyászati vizsgálat során az orvos tapintással értékeli a méh nagyságát és alakját.

Ultrahangvizsgálat: A transzvaginális ultrahang (TVUS) a leggyakrabban alkalmazott képalkotó módszer a betegség során. Segít a méh struktúrájának és esetleges csomók jelenlétének észlelésében.

Mágneses rezonancia képalkotás (MRI): Az MRI-t gyakran használják az adenomyoma és más méhet érintő rendellenességek elkülönítésére. Segít a méh izomzatának és a belső rétegeinek részletes ábrázolásában.

Hisztológiai vizsgálat: Az adenomyoma diagnózisa általában képalkotó vizsgálatok alapján történik, így szövettani vizsgálat ritkán szükséges. Azonban, ha a méh eltávolításra kerül (például hiszterektómia során), a patológus mikroszkopikusan értékelheti a szöveteket az adenomyoma jelenlétének megerősítése érdekében.

Kezelés

Az adenomyoma kezelésének célja a tünetek enyhítése, különösen, ha fájdalmat vagy vérzészavart okoz. A kezelés megválasztása a páciens tüneteitől, az adenomyoma méretétől és helyzetétől, valamint a páciens gyermekvállalási igényeitől függ.

Fájdalomcsillapítók: A nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszerek (NSAID-k), mint az ibuprofen, segíthetnek a menstruációs fájdalom kezelésében.

Hormonterápia: Hormonális gyógyszerek, mint például:

  • kombinált orális fogamzásgátlók (COC), amelyek csökkentik a menstruációs vérzést és enyhítik a fájdalmat.
  • Progeszteron-származékokra alapuló terápiák, mint például a Depo-Provera (medroxyprogesteron-acetát) injekció és a Mirena, ami egy levonorgesztrelt tartalmazó méhen belüli eszköz, mindkettő képes csökkenteni a menstruációs vérzés mennyiségét és enyhíteni a menstruációs fájdalmat.
  • GnRH-analógok, mint a leuprorelin, csökkentik az ösztrogénszintet, ami az adenomyoma méretének és a fájdalomnak a csökkenéséhez vezethet, de csak rövid távú kezelésre használhatók a mellékhatások miatt.

Uterus artériák embolizációja (UAE): Egy radiológiai eljárás, amely során az adenomyomát ellátó erekbe olyan apró részecskéket injektálnak, amelyek megállítják a véráramlást, így az adenomyoma zsugorodik és a tünetek enyhülnek.

Myomectomia: Egy sebészeti eljárás, amely során az adenomyomát eltávolítják. A beavatkozás lehetővé teszi a nők számára, hogy megőrizzék a méhüket, ami különösen fontos azok számára, akik még gyermeket szeretnének szülni a jövőben. A myomectomia többféle módszerrel is elvégezhető, beleértve a hasi metszést, a laparoszkópiát vagy a hysteroszkópiát, a mióma méretétől, helyzetétől és számától függően. A műtét után a méh általában megőrzi funkcióját, és a páciens képes lesz teherbe esni és gyermeket szülni.

Hysterectomia: A méh teljes eltávolítása. Ez egy radikális beavatkozás, amelyet általában akkor javasolnak, ha más kezelések nem hatékonyak, vagy ha a páciens már nem kíván több gyermeket.

Fókuszált ultrahangos terápia (FUS): Egy nem-invazív módszer, amely magas intenzitású ultrahangot használ az adenomyoma melegítésére és elpusztítására.

Életmódterápia:

  • Testmozgás: Rendszeres testmozgás, különösen a jóga és a mély légzéssel kombinált meditáció, segíthet a fájdalom és a stressz csökkentésében.
  • Akupunktúra: Egyes nők számára az akupunktúra enyhítheti az adenomyosisból adódó fájdalmat.
  • Fizikoterápia: A különféle gyakorlatok és technikák megtanulása segíthet az alsó hasi fájdalom kezelésében.
  • Életmódbeli változások: A koffein, az alkohol, és bizonyos ételek elkerülése, valamint egy kiegyensúlyozott étrend követése segíthet a tünetek enyhítésében egyes nők számára.
  • Pszihoedukáció és támogatás: A betegségről való tájékozódás, a betegség megértése és a támogató csoportokhoz való csatlakozás segíthet az érintett nőknek a betegséggel való megküzdésben.

Minden kezelési opció mellett vannak előnyök és kockázatok, ezért fontos konzultálni orvosunkkal, hogy megfelelő döntést hozzunk a terápiáról.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár Msc

 

Hivatkozásjegyzék

Gkrozou F, Vatopoulou A, Skentou C, Paschopoulos M. Diagnosis and Treatment of Adenomyosis with Office Hysteroscopy-A Narrative Review of Literature. Diagnostics (Basel). 2023 Jun 27;13(13):2182. doi: 10.3390/diagnostics13132182. PMID: 37443576; PMCID: PMC10340732.

Tsui KH, Lee WL, Chen CY, Sheu BC, Yen MS, Chang TC, Wang PH. Medical treatment for adenomyosis and/or adenomyoma. Taiwan J Obstet Gynecol. 2014 Dec;53(4):459-65. doi: 10.1016/j.tjog.2014.04.024. PMID: 25510683.

Dueholm M. Minimally invasive treatment of adenomyosis. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol. 2018 Aug;51:119-137. doi: 10.1016/j.bpobgyn.2018.01.016. Epub 2018 Feb 15. PMID: 29555380.

Johns Hopkins Medicine. Adenomyosis. Adenomyosis | Johns Hopkins Medicine

Mayo Clinic. Adenomyosis. Apr 06, 2023 Adenomyosis - Diagnosis & treatment - Mayo Clinic

WebMD. Differences Between Endometriosis and Adenomyosis. Medically Reviewed by Traci C. Johnson, MD on September 02, 2022 Written by K.A. Stump-Sutliff The Difference Between Endometriosis and Adenomyosis (webmd.com)