Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Laborvizsgálatok a csontritkulás felismerésére

A csontritkulás, vagy más néven oszteoporózis, olyan állapot, amely során a csontok gyengébbé és törékenyebbé válnak, növelve ezzel a törések kockázatát. Ezt a betegséget gyakran "néma betegségként" ismerik, mivel sok esetben nincsenek előjelei vagy tünetei, amíg az első csonttörés meg nem történik. Éppen ezért fontos a korai felismerés és kezelés, amelyhez különböző laborvizsgálatok is hozzájárulhatnak.

Miért fontos a csontritkulás korai felismerése?

A csontritkulás korai felismerése kulcsfontosságú a súlyos csonttörések, mint például a csípőtörés és a gerinc összeroppanása (kompressziós törés), megelőzésében. A korai stádiumban történő kezelés jelentősen csökkentheti a törések kockázatát.

Milyen laborvizsgálatok segíthetnek a csontritkulás felismerésében?

A csontritkulás diagnosztizálásában és a kezelés hatékonyságának nyomon követésében számos laborvizsgálat játszhat kulcsszerepet. Ezek a vizsgálatok segítenek azonosítani a csontanyagcsere állapotát, valamint lehetséges hiányokat vagy egyéb problémákat, amelyek hozzájárulhatnak a csontritkuláshoz.

  1. Kalciumszint mérsése (Szérum Kalcium): A kalcium létfontosságú az erős csontok fenntartásához. A szérum kalciumszint mérése segíthet azonosítani a kalciumhiányt vagy a kalcium anyagcseréjének zavarait.
  2. Foszforszint mérsése (Szérum Foszfor): A foszfor szintén fontos szerepet játszik a csontok egészségében. A szérum foszforszint mérése segíthet felmérni, hogy van-e egyensúlyhiány a kalcium és foszfor anyagcserében.
  3. D-vitamin szint: A D-vitamin segít a kalcium felszívódásában, ami elengedhetetlen a csontok erősítéséhez. A 25-hidroxi-D-vitamin szintjének mérése az optimális módszer a szervezetben lévő D-vitamin szint meghatározására.
  4. Alkalikus foszfatáz (ALP): Az ALP egy olyan enzim, amely a csontképződésben és a csontlebomlásban is jelen van. A magas ALP szint utalhat a csontok fokozott képződésére vagy lebomlására.
  5. Béta-CrossLaps (β-CTx, C-terminal telopeptide): Ez egy specifikus marker, amely a csontlebomlás mértékét jelzi. Ez a marker a kollagén típusú csontmatrix lebontásának egy terméke. Fontos eszköz a csontritkulás diagnosztizálásában és a kezelés hatékonyságának nyomon követésében.
  6. Oszteokalcin: Ez egy olyan fehérje, amelyet kizárólag a csontokat felépítő sejtek, az osteoblasztok termelnek, és szerepet játszik a kalcium ionok csontszövetbe való beépítésében, ezáltal hozzájárulva a csontok mineralizációjához és erősödéséhez. Az oszteokalcin szintje közvetlenül tükrözi az osteoblasztok aktivitását, így információt szolgáltat a csontképződés mértékéről.
  7. Parathormon (PTH): A PTH egy kulcsfontosságú hormon a kalcium és foszfor anyagcseréjének szabályozásában. A PTH növeli a kalcium szintjét a vérben, hatására nő a kalcium felszívódása a belekben, csökken a kalcium kiválasztása a veséken keresztül, és a csontokból is mobilizálódik kalcium. Ezek a folyamatok befolyásolhatják a csontsűrűséget és a csontritkulás kialakulását.

Ezek a laborvizsgálatok önmagukban nem diagnosztizálják a csontritkulást, de fontos információkat szolgáltatnak a csontok állapotáról, és segítenek az orvosnak a további lépések meghatározásában, mint például a csontsűrűség mérésére (DEXA-scan) irányuló javaslat. Az eredmények értelmezéséhez és a megfelelő kezelési terv kidolgozásához mindig szakorvosi konzultáció szükséges.

 

Feketéné Radó Barbara
dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

  • Calcium Test. Last modified on Nov 29, 2022. Calcium Test - Testing.com
  • Phosphorus Test. Medically Reviewed by Chuanyi Mark Lu, MD, PhD. Last modified on Oct 06, 2023. Phosphorus Test - Testing.com
  • International Osteoporosis Foundation. What is osteoporosis?
  • Merlijn T, Swart KMA, Niemeijer C, van der Horst HE, Netelenbos CJ, Elders PJM. The yield of routine laboratory examination in osteoporosis evaluation in primary care. Osteoporos Int. 2024 Mar 18. doi: 10.1007/s00198-024-07042-3. Epub ahead of print. PMID: 38494549.
  • Anish RJ, Nair A. Osteoporosis management-current and future perspectives - A systemic review. J Orthop. 2024 Mar 2;53:101-113. doi: 10.1016/j.jor.2024.03.002. PMID: 38495575; PMCID: PMC10940894.
  • Alkaline Phosphatase (ALP) Test. Last modified on Nov 24, 2022. Alkaline Phosphatase (ALP) Test - Testing.com