Hungáriamed
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Tejallergia: az immunrendszer téves reakciója

 A tejallergia, amely az immunrendszer túlérzékeny reakcióját jelenti a tejben és tejtermékekben található fehérjékkel szemben. Súlyos szövődményeket és potenciálisan életveszélyes állapotot is előidézhet ezért fontos a diagnózis és a megfelelő étrend betartása. Ez az állapot nem összetévesztendő a laktózintoleranciával, amely egy enzimhiány következtében okoz tüneteket, de allergiás reakciót és súlyos szövődményeket nem okoz.

Oka

A tejallergia akkor fordul elő, amikor az immunrendszer tévesen ártalmasnak azonosítja a tejfehérjéket (mint a kazein és a tejsavó: béta-laktoglobulin, alfa-laktalbumin), és allergiás reakciót vált ki. Ez a reakció gyulladást és allergiás tüneteket eredményez. A tejallergia bármely életkorban kialakulhat, de leggyakrabban csecsemőknél és kisgyermekeknél diagnosztizálják.

Tünetek

A tejallergiás reakció tünetei változatosak lehetnek, és súlyosságuk egyénenként eltérő. A gyakori tünetek közé tartozik:

  • Bőrreakciók, mint kiütések, ekcéma vagy urticaria (csalánkiütés).
  • Emésztőrendszeri problémák, mint hasmenés, hányás, és gyomorfájdalom.
  • Légzőszervi tünetek, mint köhögés, zihálás, vagy nehézlégzés.
  • Súlyos esetekben anafilaxia, ami életveszélyes állapot és azonnali orvosi beavatkozást igényel.

 

Diagnózis

A tejallergia diagnosztizálása bőr prick tesztekkel, vérvizsgálatokkal (specifikus IgE antitestek mérése), és étkezési napló vezetésével történhet.

Kezelés

Az egyetlen hatékony kezelés jelenleg a tej és tejtermékek teljes kizárása az étrendből. Ebben az esetben fontos az érintettek és gondozóik számára az élelmiszercímkék alapos ellenőrzése, mivel sok feldolgozott élelmiszer tartalmazhat tejfehérjét.

A tejmentes étrend betartása kihívást jelenthet, de számos növényi alapú tejhelyettesítő áll rendelkezésre, mint az mandula-, szója-, zab-, és kókusztej. Fontos azonban, hogy a tejmentes diétát követők gondoskodjanak a megfelelő tápanyagbevitelről, különös tekintettel a kalciumra, a D-vitaminra, és a fehérjére. Dietetikus segítségével személyre szabott étrendet lehet kialakítani, amely megfelel az egyén tápanyagszükségletének, miközben elkerüli a tej és tejtermékek fogyasztását.

Szövődmények

Bőrproblémák

Bőrproblémák, mint az ekcéma vagy urticaria (csalánkiütés) súlyosbodhatnak vagy állandósulhatnak.

Asztma

A tejallergiával kapcsolatos asztma kialakulása összefügghet az allergiás reakciók gyulladásos természetével, amely nem csak az emésztőrendszert, hanem a légutakat is érinti. Az allergiás gyulladás hozzájárulhat az asztma kialakulásához vagy meglévő asztma súlyosbodásához. A tejallergiás gyerekek körében magasabb az asztma kialakulásának kockázata, ami hangsúlyozza az étrendi korlátozások fontosságát.

Gyakori felső légúti betegségek

A tejallergia és a gyakori felső légúti betegségek közötti összefüggés lehet az immunrendszer általános zavarának eredménye. A tejallergia állandó gyulladásos állapotot okozhat, ami gyengítheti az immunrendszert, így az érintettek fogékonyabbá válhatnak különböző légúti fertőzésekre, beleértve a megfázást és az influenzát. Az immunrendszer ilyen típusú túlterhelése hosszú távon gyakoribbá teheti a légúti betegségek előfordulását.

Bélflóra felborulása

A tejfehérjére adott immunválasz nem csak a közvetlen allergiás tüneteket válthat ki, de befolyásolhatja a bél mikrobiom egyensúlyát is, amelynek hosszú távú következményei lehetnek az egészségre nézve.

Lehetséges következmények:

Emésztési problémák: A bélflóra felborulása gátolhatja bizonyos tápanyagok megfelelő lebontását és felszívódását, ami emésztőrendszeri tüneteket okozhat.

Gyulladásos bélbetegségek: Hosszú távú gyulladás növelheti a gyulladásos bélbetegségek kialakulásának kockázatát.

Immunrendszeri problémák: A bél mikrobiom fontos szerepet játszik az immunrendszer fejlődésében és működésében. A diszbiózis gyengítheti az immunválaszt, növelve az infekciókra való hajlamot és potenciálisan az autoimmun betegségek kialakulását.

Növekedési problémák gyermekeknél

Gyermekek esetében, különösen kisgyermekek és csecsemők körében, a tejallergia és annak nem megfelelő kezelése növekedési és fejlődési problémákhoz vezethet.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Hicks A, Fleischer D, Venter C. The future of cow's milk allergy - milk ladders in IgE-mediated food allergy. Front Nutr. 2024 Feb 28;11:1371772. doi: 10.3389/fnut.2024.1371772. PMID: 38496796; PMCID: PMC10941844.

Food Allergy Research & Education. Milk allergy. Milk - FoodAllergy.org

Mayo Clinic. Milk allergy. Jun 16, 2022 Milk allergy - Symptoms & causes - Mayo Clinic

Cleveland Clinic. Milk Allergy. Last reviewed by a Cleveland Clinic medical professional on 11/16/2022. Milk Allergy: Causes, Symptoms, Diagnosis & Treatment (clevelandclinic.org)

Find an allergist Find relief. Milk & Dairy. This page was reviewed for accuracy 3/21/2019. Milk Allergy | Causes, Symptoms & Treatment | ACAAI Public Website