Üzemorvos | Menedzserszűrés | Kardiológia | Belgyógyászat

Szűrővizsgálatok:

»
»
»
»
»
»
»
»
»
»
Küldetésünk az Egészség!
Üzemorvos »
országos üzemorvosi hálózat
Menedzserszűrés »
személyre szabott vizsgálatok
Kardiológia »
professzionális szűrőprogram
Belgyógyászat »
egyéni célirányos diagnosztika

Cikk: a megfelelő ágy fontossága

Egyszerű és gyors
online bejelentkezési lehetőség

a HMM üzemorvos vizsgálatra, menedzserszűrésre, kardiológiai vizsgálatra, belgyógyászati szűrésre, konzultációra, stb...Cikkek az egészséges életmódért:

 • Munkahely és lelkiállapot
 • Az éltető falatok... táplálkozási 1x1
 • Mindennapi stresszhatások
 • ... tényleg egy újabb koporsószeg
 • Legyőzhetetlen horkolók
 • Görbe szék, és görbe hát.
 • A pohár másik oldala
 • Tenisz - a mozgás éltető ereje
 • Tudom: Sál, Sapka...
 • Gyógyszer nélkül egy hét...
 • Hogyan fokozzuk agyunk..?
 • 150 évig élni
 • Megoperálnak...
 • Több éjszakázás - több emlőrák?
 • A fülzúgás gyógyítása
 • Az ágy
 • Játékszenvedély
 • Ilyen betegek vagyunk?
 • Botrányos kézmosás
 • Kinek árthat a gyógyfürdő?
 • Humphrey Bogartnak nem volt...
 • Miért vagyunk önpusztítók?
 • Csavaros műér
 • Csökkenő nemzőképesség
 • A kevés alkohol védi a szívet?
 • Prosztatarák gyógyítás
 • Tériszony és életszeretet
 • Viszketés?!


 • Miért bennünket válasszon?

  Egészségmegőrző tevékenységünk alappillérei a gondosan és szakmailag igényesen kidolgozott szűrőprogramok, melyeket azonos adottságú csoportokra terveztünk meg. Célkitűzéseink szerint folyamatosan figyelünk megvizsgált partnereink egészségére, támogatást nyújtva az egészséges életmód kialakításához.

  Vizsgálatainkat szervezetten, magas szakmai színvonalon, kiváló szakemberekkel végezzük, exkluzív környezetben. A vizsgálatsorozatokat angolul is beszélő orvosaink menedzselik.

  Bővebben:
 • Üzemorvos
 • Menedzserszűrés
 • Belgyógyászat
 • Kardiológia

 • Az egészséges fekhelyről...

  Egy kínai közmondás szerint az életben két dolog fontos, a jó ágy és a jó cipő: ha nem az egyikben, akkor a másikban vagyunk (amiből mellesleg az is kiderül, hogy az egyik kedvenc Rejtő-idézetem - a férfimellény olyan, mint az élet: rövid és értelmetlen - talán kínai ihletésű).

  Szóval most a két legfontosabb dolog egyikéről, az egészséges fekhelyünkről szólunk. Hatásáról a gerincre, arra a megviselt csontoszlopra, amellyel a természet fizetteti meg kiemelkedésünk és felegyenesedésünk árát, fájdalom - a kor és kopás, a megterhelés és traumák következtében egyre fokozódó hátfájdalmak formájában.  Gerincbántalmak

  A gerincbántalom egyik gyógyszere valóban a megfelelő ágy lehetne, hisz vízszintes helyzetbe kerülve mintegy felére csökken a rá nehezedő gravitációs nyomás. Körülbelül száz kilopondról ötvenre. Miközben a huszonnégyből hat-nyolc órát, egész életünkből pedig több évtizedet töltünk el vízszintes helyzetben - fekhelyeink meglepően alkalmatlanok gerincünk, és egész testünk megkímélésére.

  Pedig az ágykultusz több ezer éves. Kínában például már akkor foglalkoztak lakberendezéssel, amikor Európában tán még ágy sem volt. A fengsui, az elhelyezés kínai művészete szerint, az ágyat, hogy lássuk ki lép be, az ajtóval szemben, de átlós irányban - kell elhelyezni. Pont az ajtóval szembe tenni tilos - ez Kínában a koporsó helye. Mert ha erre a rossz helyre kerül a fekhely, az idegességhez, sőt, betegséghez vezet. Hacsak a szemben lévő ágy káros hatásait a bejárathoz közel elhelyezett szélharangokkal ki nem védjük...


  Az ágy elhelyezése a hálószobában

  A modern hálószobában az ágy többnyire az ablak alá kerül, méghozzá úgy, hogy besüssön a felkelő nap. Arra is törekedni kell, hogy se a közvilágítás, se az autók fényszórója ne hatoljon be a helységbe. Viszont a hold, a csillagok, a felhők látványa kifejezetten nyugtatóan hat az ágyban fekvő idegrendszerére - ezzel elalvására is.

  Csodásan faragott barokk ágyakat csodálhatunk meg az európai királyi palotákban, Schönbrunnban és Versailles-ban. Gazdagon, aranyozott, hatalmas baldachinos fekhelyeket. Bár azt szerényen megjegyeznénk, hogy a baldachin, tehát a mennyezetes ágy, csak a 18. századtól lett a gazdagság és sznobéria jelképe. Addig ugyanis gyakorlati haszna volt: a minden oldalról leengedhető függönnyel, drapériával a huzat, na meg a legyek és szúnyogok ellen védték meg magukat a tehetősebbek. A kínaiak még szellemesebben védekeztek, házaik papírvékony falai közt a hideg ellen: magát az ágyat fűtötték - belülről és alulról. Mint a kemence padkáján alvó magyar parasztgyerekek.


  A túl puha, túl süppedős ágy árt a gerincnek

  Ugyanakkor bármilyen szép és kényelmes isvolt a főrendek, a királyok hálóhelye, ezek a fekhelyek az ő hátuknak sem tettek jót: a túl puha, túl süppedős ágy árt a gerincnek. Hogy miért, arra Dr. Darabosné Tim Irma gyógytornász adott szakszerű magyarázatot. A gerinc nem egy merev, egyenes bot, hanem kemény csigolyacsontokból és rugalmas porckorongokból álló S-alakú felépítmény. Hajlékonysága, teherbíró-képessége miatt igazi építészeti csoda. De ez a csoda, ha nem is három napig, de mindenképpen a kívánatosnál rövidebb ideig tart, ha puha a matrac. Mert kitölti ugyan a gerinc minden görbületét, de a domború részeit nem támasztja alá megfelelően. Ilyenkor a gerinc mellett futó mély hátizmok vízszintes helyzetben sem képesek ellazulni. Pedig erre az elernyedésükre égetően szükségük lenne, különösen, ha a rossz testtartás miatt egyébként is túlfeszültek. Ráadásul ezek az izmok zsugorodásra hajlamosak - ha sosincs módjuk ellazulni, előbb-utóbb zsugorodni is fognak.

  A vicc az egészben, az hogy miközben arra már jó ideje rájöttek, hogy mennyire ártalmas a túl puha ágy - mostanában kezdjük csak kapiskálni, hogy a túl kemény is bajt okozhat. Nem csak mert kényelmetlen - bár ez sem elhanyagolható szempont -, hanem mert szintén árt a gerincnek. Nyomja az élettani domborulatait, miközben nem támasztja alá az fiziológiás homorulatokat sem. Ezért, a szakszerű megfogalmazás szerint, az a jó ágy, amely rugalmasan kemény alátámasztást biztosít, amely a gerinc kétszeres S-alakú görbületét a természetes íveknek megfelelően, elsősorban az ágyéki és nyaki szakaszokon alátámasztja.

  Jó-jó, de mikor elég puha, vagy inkább kemény - rugalmasan kemény egy ágy?
  Nem olyan könnyű válaszolni erre. Nem túl tudományos, de gyakorlati módja a megítélésnek: akkor túl puha, ha nehéz egyik oldalunkról a másikra átfordulnunk, és akkor túl kemény, ha könnyedén befér a kezünk a derékalj alá. Az igazság az, hogy nagyon egyéniek az igények. Nem egy ismerősöm vett már mindenféle csodaágyat, amelyek végül is nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. Mások meg bárhol, bármilyen helyzetben jóízűen húzzák a lóbőrt.


  A megfelelő ágy

  A szakemberek, a kárpitosok, asztalosok szerint, a kombinációk az igaziak. Megfelelő rugózat fölé olyan töltőanyag kerüljön, amely elég kemény. Szándékosan fogalmaztam ilyen általánosságban, mert ahány iparost és gyógytornászt kérdeztem, mindegyik mást mondott. Ki a hagyományos laticelre esküdött, ki habszivacsra, ki az afrikot, a régóta ismert tömítőanyagot magasztalta. Ez utóbbi egyébként eredetileg az afrikai törpepálmaleveleiből készült, és a gyapothoz hasonló anyag.

  Akadt olyan is, aki arra emlékeztetett, milyen jól aludtak a magyar parasztasszonyok rizsszalmával töltött szalmazsákokon. És jót nevetett, amikor a tisztaszoba hímzett párnákkal felpúpozott, süppedős ágyait emlegettem. Mert, hogy abban sosem aludtak, csak raktározásra, a stafírung, a hozomány tárolására használták. Az egyik hátfájós barátom ma is kizárólag lószőrrel töltött matracon hajlandó aludni, az egyik bácsikám meg az Epeda-rugózattal ellátott fekhelyet nevezi csak ágynak.

  Most a légcellás ágy a divat - ára miatt elsősorban a tehetősek körében. Ezeknél már a matrac különböző helyeire, azaz a különböző gerincszakaszok alá lehet egy speciális kompresszorral több-kevesebb levegőt fújatni. Addig variálhatja az ember, amíg meg nem találja az optimális arányt, az ideális rugalmasságot. Ja igen, az ágyak pumpálásához távirányító is jár. Egy gombnyomás, és besüpped a fenekünk, vagy jobban alátámasztódik a nyakunk. És akkor még nem beszéltünk a vízágyról (mai átlagos ára fél millió forint). Nagyon kellemes érzés, az ember úgy ringatódzik az ember rajta, mint csónakban a vízen. Az más kérdés, hogy nem mindenki szeret egész éjjel vízben ringatódzni.


  Végülis mit válasszunk?

  Nehéz ügy. Különösen, ha még a nemzeti sajtosságokat is figyelembe vesszük. A hedonista amerikaiak kifejezetten a puha ágyakat kultiválják - a Fülöp-szigetiek meg gyékényen alszanak. A Fülöp-szigeti Mindanao szigeten, orvosi munkám során, nem egyszer én is azon aludtam - és gyorsan megszoktam. Igaz, arra már képtelen voltam, amit nem csak a Fülöp-szigetieknél, de számos más távol-keleti országban is láttam: hogy a sarkamon üljek, pontosabban guggoljak. Öt perc után feladtam, mert mindenem fájt. Pedig több millió ember nem tévedhet. Láttam rudakon malájokat, órák hosszat guggolva ücsörögni, cseverészni- tisztára, mint a madarak a villanydróton. De nyilván pihentető a számukra, amit egyébként a gyógytornászok is megerősítenek. Szerintük a gerinc fiziológiás görbületei így kerülnek optimális helyzetbe.

  Egyébként ez a guggolás is bizonyítja, hogy az éjszakai pihenés és a nappali testhelyzet szorosan összefügg. Az arabok szintén nem kényeztetik magukat puha ággyal - náluk a perzsaszőnyeg nem gazdagságuk szimbóluma, hanem egyszerű fekhely. Viszont a kutatók rájöttek arra, hogy imájuk mozdulatai, a térdelő helyzetből negyvenszer előre történő leborulás - kifejezetten gerincvédő mozgásfolyamat, igazi gyógytorna. Tehát nem terheli, hanem jól átmozgatja, ellazítja a gerinc izmait. Egyébként az ortopédiai szakkutatások is bebizonyították, hogy jóval kevesebb a gerincfájós, a mohamedán országokban. (Igaz a vizsgálatokat férfiak körében végezték. Márpedig ezeken a tájakon a keményebb fizikai munkát, a cipekedést máig a nők végzik.


  Nehéz ügy az ágy

  Aki Magyarországon lumbágója miatt fordult már reumatológushoz, sokszor hallhatta az ismétlődő tanácsot: két kilónál többet nem cipeljen.

  A különböző buddhista testgyakorlatoknak, táncoknak, harcművészeteknek is az az alapja, hogy rafinált, harmonikus, folyamatos mozgással folyamatosan optimális helyzetben tartsák a gerincoszlopot.
  Sok mindenről nem volt módunk szólni. Például arról, hogy az idősek, a rosszabbul mozgók ágya legyen magasabb, arról könnyebb feltápászkodni. Vagy, hogy a párna nagysága, keménysége (esetleg hiánya), de az ágynemű, a takaró is befolyásolhatja álmunkat.  Kiemelt szakterületeink:

  Üzemorvos | Menedzserszűrés | Kardiológia | Belgyógyászat  © 2010 - Hungária Med-M Kft. - 1135 Budapest, Jász utca 33-35.
  Adószám: 12489477-2-41
  Tel/Fax: 236-0176; Mobil: 06 30 633-0961; SMS: 06 30 633-0961; E-mail: hungariamed[@]hungariamed.hu

  Üzemorvos | Belgyógyászat | Kardiológia | Allergia vizsgálat